Röömer

Röömer on suur joogiklaas, mida kaunistavad haaret parandavad nupud. Sellist tüüpi klaasid olid peamiselt levinud 15.–17. sajandil Reinimaal ja Madalmaades. Erinevalt berkemeyer’ist ei ole röömeritel trompetikujulist kaussi ja nende klaasi ülaosa oli õhem. Õõnsa jala moodustamiseks keerati sulaklaasist niidid ümber koonusekujulise südamiku. Ehkki röömerid ja berkemeyer’id erinevad üksteisest, on
mõlemad välja arenenud Saksa silindrikujulisest nuppudega kaunistatud kapsajuurikakujulistest peekritest. Röömerid olid tavaliselt rohelist värvi ja sarnaselt berkemeyer’itele graveeriti neile vahel pilte ja kirju.
Juba 3. sajandil pKr valmistasid kogenud klaasimeistrid Reini jõe ääres suure kunstilise väärtusega töid. Väljakaevamistel Wormsis, Trieris, Kölnis ja Eifelis avastati klaasitöökojad, mis pärinevad arvatavasti Rooma ajast – nimelt on römer saksa keeles rooma, roomlane. Vanadest Reinimaa haudadest on leitud fondo d’oro meetodil valmistatud kullatud kausse ja peekreid, mille puhul asub kullakihti söövitatud kujutis klaasikihtide vahel. Selliseid töövõtteid kasutati kuni 5. sajandini ning enim levinud olid müütilised ja piiblimotiivid. Sellest ajajärgust arenes välja Saksa klaasi tunnusmärgiks saanud nupp – stiilielement, mis on kasutusel ka viisteist sajandit hiljem.

Röömeri eelkäija berkemeyer on laia trompetikujulise kausiga joogiklaas, mis on pärit 15. sajandi Saksamaalt ja Madalmaadest. Sellise kujuga klaase toodetakse tänaseni. Need on rohelist või kollast värvi, mis tuleneb klaasiliivas sisalduvatest raualisanditest. Jäme ja õõnes jalg on sarnaselt röömerile kaetud nuppudega, et klaasi oleks pidusöömingust rasvaste kätega parem haarata. Algselt vooliti berkemeyer’eid kaseokstest (berkemei) [3] ja neil oli kaas. Kuna jalgadel olevad nupud meenutasid puidust peekrite karedat koort, siis sellest ka selline nimi. 17. ja 18. sajandi Madalmaade maalikunstnikud kujutasid berkemeyer’eid sageli oma natüürmortidel. Inglise röömereid valmistati algselt George’i ajastul, umbes 1780. aastast alates.

Röömeri stiilis klaase on valmistatud ka Tarbeklaasis, tuntud on Pilvi Ojamaa viinapitsid.

© 2024 Morna Õnne talu
0
    0
    Sinu ostukorv
    Your cart is emptyReturn to Shop